Savjeti

Mali stan u veličini, ali veliki u stilu

Mali stan u veličini, ali veliki u stilu

"Nagrađeni!" Ova riječ i udar čekića učinili su Bena i Susanne novim vlasnicima studio od 36 m2 smješten u zgradi izgrađenoj 1860. godine u londonskom naselju Islington. Njihova se imovina osporavala samo drugom bračnom paru, jer je stanje kuće bilo prilično loše i, budući da je bila u zaštićenoj zgradi, bilo je mnogo prepreka koje je vijećnica postavila da reformiše. Ali to nije obeshrabrilo Bena, arhitektu studije Arhitektura za London, koji je u ovom mini studiju vidio mnogo mogućnosti.

Da bi ga učinili funkcionalnijim, preselili su spavaću sobu i kuhinju i otvorili ih u ostatak kuće. Željeli su vratiti sjaj prošlosti, pa su skinuli slojeve koje su prethodni vlasnici dodavali decenijama. Oni su rasparali pod od linoleuma kako bi otkrili originalno drvo koje su brusili. Originalne letvice na vrhu imale su toliko boje da se njihov dizajn teško primijetio, pa su je uklonili. Vlasti su ih prisilile da ponove stil iz devetnaestog stoljeća i započele su naporne istražne radove ulazeći u kuće svojih susjeda kako bi pronašli originalne elemente i replicirali ih. Među tim elementima je bio i kamin, koji su stavili u pogon i za koji su oblikovali pročelje iz mramora Carrara. isti taj materijal korišten je na kuhinjskoj ploči, kako bi se dobio kontinuitet u prostoru, i u kombinaciji sa još jednim skromnijim, MDF-om, za ormare. Svi s budžetom od nešto više od 30.000 eura.

Ovaj kontinent klasične šminke suprotstavlja se dekorativnim komadima, uglavnom suvremenih dizajna i nordijskog stila sredinom veka. Ne poštujući pravila ukrašavanja malih prostora, zidove i strop spavaće sobe obojili su tamno sivom bojom, jer „to čini ugodnijim i noću ne možete opaziti gdje se soba završava“, objašnjavaju.

www.architectureforlondon.com

Oglašavanje - Nastavite čitati ispod velikog potencijala

Uprkos lošem stanju u kojem se nalazio, Ben i Susanne, vlasnici ovog stana u Londonu od 36 m2 uspjeli su sagledati mogućnosti koje je imao.

Zaštitite svoju prošlost

Stan je u zaštićenoj zgradi izgrađenoj 1860. godine, a gradska vijećnica je u vrijeme njegove reforme stavila brojne uvjete.

Tesni budžet

U kuhinji su kombinirali Carrara mramorni pult, pronađen u vrlo povoljnoj cijeni u kamenolomu, sa MDF-om za ormariće.

Jasno

Moderna verzija tradicionalnog lustera visi s stropa vaše dnevne sobe.

Promjene

Distribucija je promijenjena kako bi bila funkcionalnija: spavaća soba bila je smještena u prethodnoj kuhinji i obrnuto, otvarajući to u dnevnoj sobi.

U toplini vatre

Prednji dio kamina morao je biti dizajniran u prilagođenom mramoru da bi replicirao izvorni stil.

Originalni lajsni

Ukrasi su obojani toliko puta da njegov dizajn nije bio uočljiv. Skinuli su slojeve i ofarbali ih u bijelo.

Korak teško

Originalni drveni pod bio je prekriven linolejem. Otrgnut je i brušen kako bi vratio sjaj prošlosti.

Suprotnosti privlače

Klasični stil poda kombiniran je s trenutnim dizajnerskim komadima.

Tesni budžet

Ukupni trošak reforme iznosio je nešto više od 30.000 eura.

Ne sledite pravila

Obično je preporučljivo obojiti sobu svijetlim bojama kako bi bila veća. Vlasnik ovog stana učinio je suprotno, odabrajući tamno sivu boju za oblaganje zidova i stropova i osiguravajući da granice spavaće sobe doista ne znaju.

Jednostavnost

Odlučili su se za vrlo jednostavan namještaj za spavaću sobu.

Udarci četkom

Prekrivač i fotelja su jedine note u boji spavaće sobe.

Kupatilo

Kako ne bi stavili radijator i stekli prostor, postavili su ogledala koja se zagrijavaju i sprečavaju maglu.

Grejanje

Da bi kupaonicu vizualno učinili većom, nastavili su popločiti pod kroz zidove.

Opuštajuća kupka

Kako prostor dopušta, odlučili su da umjesto kade postave kadu. Mali luksuz

Klasična kada

Kupili su kupku od lijevanog željeza, ali noge su imale previše ukrasa za njihov ukus, pa su ih zamijenile drvenim koji su se slikali žutom bojom.

Porodični portret

Ben i Susanne, vlasnici, u dnevnoj sobi njihovog stana od 36 kvadrata.


Video: DIZAJNERSKI PROSTOR: Pogledajte kako smo uredili stan u Zagrebu InDizajn & Mirjana Mikulec (Decembar 2021).